
GID pentru a trai cu un programator
August 20, 2024
Cum sa ajungi un progrmator de succes
August 20, 2024Nu. Datele tale nu sunt nicăieri pe internet în siguranță. Oricât aș vrea să-ți spun că da, nu pot să te mint. Cu durere în suflet îți spun că orice urci vreodată pe internet, nu se mai șterge. O să rămână blocat în străfundurile infinite ale internetului.
Cum și de ce? Pai hai să vedem ce răspuns a dat iubitul meu programator:
Să zicem că încarci o poză pe o rețea de socializare. Aici se întâmplă următoarele:
- Odată ce ai urcat o imagine online, imaginea ta este salvată pe serverul principal al site-ului pe care ai urcat imaginea.
- Serverul site-ului are copii de siguranță care sunt salvate zilnic pentru a permite restaurarea server-ului dacă intervine o problemă. Ceea ce înseamnă că și serverul mai face zilnic încă o copie a acestei imagini.
- Să presupunem că acest site folosește, de asemenea, un CDN (Content Delivery Network) care are servere în Europa, America de Nord și Asia pentru a servi cât mai rapid clienții folosind cel mai apropiat server de utilizator. În acest caz, datele vor fi copiate din nou în fiecare dintre aceste servere pentru a ajunge mai rapid la client.
- Când intri pe o pagină web folosind un browser, fiecare utilizator salvează o copie a fișierelor site-ului precum imaginile ce rămâne stocată pe dispozitivul personal în așa-numitul ‘cache’ și care este folosită pentru a afișa pagina pe care ai accesat-o.
Trebuie menționat ce e ăla un server: Un server, pe scurt, este un fel de depozit în care se ține foarte multă informație. Probabil ai auzit expresia gen: “bla bla bla… serverele de la NASA”; iar servere are oricine și sunt oriunde. Inclusiv noi în apartament avem unul.
Acum, să traducem ce a zis iubitul meu programator: Nu se șterge nimic de pe internet pentru că odată ce ai urcat o poză pe o rețea de socializare, din motive de siguranță se fac și împrăștie copii în foarte multe servere din colțuri diferite ale lumii, și e practic imposibil să le găsești și ștergi pe toate.
Mai mult de atât, internetul nu e un spațiu atât de sigur și peste tot poți da de hackeri sau boți gata să adune informație.
Ca să vin cu o notă personală, nimănui nu-i pasă de datele tale. Datele tale personale și pozele tale sunt nimic individuale. Nu o să te caute nimeni acasă, nu o să apară amenzi pe numele tău aiurea, nu îți fură nimeni banii de pe card cu puterea minții. Nu așa funcționează.
Evident, nu îți posta date cu adevărat personale pe internet gen: CNP, carduri de orice fel, acte de orice fel! Dacă ajungi să faci așa ceva, sunt sigură că nici eu nu îți pot explica de ce nu e bine.
Bard ne și spune cum am putea să ne protejăm datele pe internet:
- Fii atent la informațiile pe care le partajezi online. Nu împărtăși informații personale, cum ar fi adresa ta de domiciliu, numărul tău de telefon sau datele tale bancare, cu persoane pe care nu le cunoști bine.
- Folosește un VPN atunci când navighezi pe internet în locuri publice. Un VPN va cripta traficul tău de internet, ceea ce va face mai dificil pentru hackeri să intercepteze datele tale.
- Folosește un antivirus și un antispyware actualizate. Aceste programe pot ajuta la detectarea și la eliminarea malware-ului, care poate fi folosit pentru a fura datele tale personale.
- Fă backup regulat al datelor tale. Dacă datele tale sunt compromise, vei putea să le restaurezi din backup.
În încheiere aș vrea să-ți spun să te mai relaxezi puțin, dă accept la cookie-uri liniștit pe site-urile alea pe care oricum intri, dă like la clipurile care îți plac pe TikTok și nu uita să te speli pe dinți de două ori pe zi. Nu-ți mai da atât de multă importanță!
Pupici!
Citeste si: Ce inseamna “Accept cookie”?