
Vreau să mă fac programator. Merită?
August 20, 2024
Mi-a curs apa in laptop
August 20, 2024Astăzi mi-a scăpat laptopul din brațe, din nou.
Stăteam pe canapea și pur și simplu mi-a alunecat din brațe când m-am aplecat după apă. Trist, știu. Din fericire nu a pățit nimic. Reacția mea a fost: „Ups…iar mi-a scăpat laptopul pe jos, în cazul în care nu ai auzit.” Iar iubitul meu programator a început să-mi spună cât de surprins e de faptul că laptopurile sunt foarte rezistente de fapt, și că el nu se îngrijorează niciodată când scapă vreunul pe jos pentru că el a dormit, mâncat, vărsat chestii lichide, scăpat și rescăpat laptopuri pe jos. Mi-a spus că: „singurul lucru pe care puteai să-l strici în el era hard-ul, dar acum ai SSD, așa că nu te interesează”. Nu prea știu ce înseamnă asta, dar, am făcut totuși o listă cu: De ce laptopurile sunt mai rezistente decât ne-am aștepta, de fapt:
- Componente proiectate pentru a rezista la uzură. Componentele laptopurilor, cum ar fi carcasa, placa de bază și ecranul, sunt proiectate pentru a rezista la uzură. Carcasele sunt fabricate din materiale durabile, cum ar fi aluminiul sau plasticul armat, iar componentele electronice sunt protejate de carcasă. Cu alte cuvinte, cine a făcut laptopurile astea s-a gândit că cea mai mare problemă a user-ilor e fix faptul că le scapa chestii din mână și că varsă chestii pe ele.
- Utilizarea de materiale de ultimă generație. Producătorii de laptopuri folosesc materiale de ultimă generație, cum ar fi plasticul armat și fibra de carbon, pentru a îmbunătăți rezistența laptopurilor. Aceste materiale sunt mai durabile și mai ușoare decât materialele tradiționale. De menționat aici importanța de a cumpăra de la început ceva cât mai actual. Chiar dacă nu e cel mai scump laptop, e important să fie cât mai nou modelul.
- Teste riguroase de calitate. Producătorii de laptopuri supun laptopurile la teste riguroase de calitate pentru a se asigura că sunt rezistente la o varietate de factori de mediu. Aceste teste includ teste de cădere, teste de temperatură și teste de umiditate. Adică cine le creează le și testează.
Cred că cele mai importante trei lucruri pe care trebuie să le faci ca să-ți protejezi laptopul sunt:
- Evita expunerea lui la temperaturi extreme. Dacă e prea cald, există posibilitatea să se topească componente în el, iar dacă e prea frig, există posibilitatea să înghețe chestii în el. Sunt ele rezistente dar nu sunt făcute să supraviețuiască în sălbăticie.
- Evita expunerea la umezeală. Sfat: dacă se întâmplă să-ți curgă apă sau orice fel de lichid în laptop, scoate-l imediat de la încărcat, oprește-l de la butonul de urgență și lasă-l câteva ore cu fața în jos cu clapeta deschisă, oprit! Nu umbla la el! După ce observi că s-a uscat, pornește-l fără să-l bagi în priză. Dacă pornește, e bine, e salvat. Dacă nu pornește, du-te imediat la service cu el. E posibil să trebuiască desfăcut, uscat, etc.
- Curăță laptopul în mod regulat. Asta dacă nu vrei să-și creeze propriul ecosistem. Iubitul meu programator a curățat un laptop care era plin de gândaci și ouă de gândaci, tocmai ca proprietarul i-a oferit oportunitatea de a-și crea propriul ecosistem. Nu mai spun de cele câteva laptopuri pe care a trebuit să le aspire.
Nu e necesar să te comporti cu laptopul tău ca și cum ar fi un ou de găină, pentru că nu e atât de fragil, însă nici să nu te comporti cu el de parcă dacă îi dai restart se și repară singur.