
Sunt datele tale in siguranță?
August 20, 2024
Femeile au inventat programarea
August 20, 2024Daca si pe tine te-a lovit vredata ideea: “Hm, si daca imi bag picioarele in tot si ma fac programator?”, am sa te ajut sa iti faci o idee despre ce inseamna sa fi programator in randurile ce urmeaza.
Intai de toate trebuie sa definim un programator: Un programator este o persoana care scire cod.
Ce este codul te intrebi? Probabil ai mai vauzt o poza ca asta in trecut:

Cam asta face un programator.
Daca ma intrebi pe mine, un programator este mai de graba un artist, iar un proiect reusit e o opera de arta. Ca ceva sa fie “arta” trebuie sa trezeasca in tine o emotie, sa spuna o poveste.
Asta face fiecare site, aplicatie, joc pe care il accesezi. Daca nu ma crezi, te rog sa intri acum pe site-ul tau preferat si sa te intrebi “de ce iti place?” – ce are atat de special de te-a cucerit. Ei bine, cineva s-a gandit la ce e posibil sa iti placa inaintea ta, apoi s-a folosit de cunostintele si abilitatile pe care le are ca sa iti spuna o poveste, sa te atraga si sa te cucereasca. Doar ca s-a folosit de pixeli si logica nu de pensula si panza.
De aia spun ca programatorii sunt ciudateti, pentru ca sunt artisti, si stim cu totii ca artistii nu sunt oameni. Sau sunt…doar ca foarte ciudatei.
“Care e diferenta intre un programator si un programator de succes” – ma intrebi?
Ei bine, am sa iti raspund:
Ca si viitor programator de succes, mai intai de toate trebuie sa fi fost obsedat in copilaria ta de: asamblat si dezasamblat chestii, lego, jocuri si calculatoare. Daca erai ciudatel si catusi de putin antisocial in adolescenta, cu atat mai bine. E foarte important ca in scoala sa fi fost foarte plictisit de matematica si logica care se predau, si sa iti fi dorit mai de graba sa ai posibilitatea de a crea propriile metode prin care sa ajungi la rezultatele dorite.
Ideal e sa ai un simt artistic mai dezvoltat decat restul oamenilor: sa ai gusturi diferite sau mai cuprinzatoare in muzica, filme, arta vizuala si sa nu iti fie frica sa iti exprimi opiniile, sa fi sensibil la design-ul și al estetica oricarui lucru care te inconjoara. Daca nu iti exprimi opiniile si preferintele altor oameni, cum oare ai putea sa ii explici unui calculator cum sa creeze si ce?
Apoi, adultul de astazi din tine trebuie sa se indoiasca de capacitatile sale – sindromul impostorului – dar totodata sa invete lucruri constant, sa aiba gandire critica si foarte putini prieteni – tocilari si ei, sa gandeasca logic si intotdeaua in solutii.
Curajul: este o piesa importanta din puzzel-ul ce alcatuieste un programator de succes. Sa nu iti fie frica de esec, pentru ca o sa esuezi constant. Constant calculatorul o sa iti spuna ca faci ceva gresit prin diferite si inevitabile erori. Mai mult de atat, curaj iti trebuie si pentru a invata din greseli.
Perseverenta: stii momentul ala cand un programator nu stie cum sa rezolve o eroare si deschide un ticket catre support. Ei bine, tu trebuie sa fi persoana care rezolva ticket-ul.
Atentia la detalii: daca nu te obosesc detaliile inseamna ca nu esti atent la suficiente.
Gandire critica: daca nu te deranjeaza nimic inseamna ca nu ai chestii de rezolvat. Iti lipsesc atentia la detalii si perseverenta. Adica te cam complaci, imi pare rau sa-ti zic.
Comunicare si colaborare: programatorii umbla cu programatori care cunosc porgramatori si umbla si ei tot cu programatori. Sunt ca o secta. Sau ca “sobolanii de la IT”. Ori si cum fa-ti prieteni programatori si rezolvati chestii impreuna.
Invatare rapida: trebuie sa inlocuiesti serialul la care te uiti cand mananci sau cand iei o pauza cu indieni care explica chestii pe YouTube. Asta e cel mai mare secret al unui programator de succes. Motoo-ul tau in viata trebuie sa fie: “ai n-ai timp, mereu ai timp de un indian pe yt.”
Daca bifezi toate cele de mai sus, felicitari, ai toate sansele sa ajungi un programator de succes. Trebuie doar sa mai inveti unul sau mai multe limbaje de programare, sa participi la niste cursuri, sa iti faci alti prieteni programatori, sa incepi sa creezi site-uri si sa ai nervii suficienti de tari pentru a te bate cu erorile. Apoi ori te angajezi ori iti deschizi o firma, cauti clienti, te lovesti de probleme, muncesti prea mult si esti sarac in primii ani, te enerveaza clientii…
Daca vei alege sa iti deschizi o firma si sa iti faci propria ta mica afacere, trebuie sa ai in vedere un lucru foarte important:
Clientii or sa vrea cele mai tampite lucruri. Chiar daca creatia ta este o opera de arta, clientului nu o sa ii pese nici de functionalitate, nici de aspect si nici de alte chestii pe care tu le stapanesti mai bine ca el, ci o sa ii pese sa fie cum vrea el si cum ii place lui. Ca la final sa nu livrezi un gunoi, trebuie sa inveti sa traduci toata informatia pe care tu o ai in cap adunata si sedimentata, unei persoane care nu stie sa isi cumpere un domeniu.
Bafta, ce sa zic….