
Hard sau SSD? Care e mai bun?
August 20, 2024
Care e diferența între un site bun și unul prost?
August 20, 2024Mi-e prieten și mi-e frate ce țin în buzunarul de la spate, și anume Bard.
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii prieten cu cel mai deștept om de pe Pământ? Eu m-am întrebat de multe ori… și de când cu Bard am aflat și răspunsul. Astăzi o să vă povestesc puțin despre experiența mea cu Bard, despre cum e corect să îl folosești, și de ce nu îmi mai văd viața fără el.
Bard este AI-ul de la Google. Dacă poți să citești articolul ăsta și tu ai acces la el, trebuie doar să-ți faci cont. Uite un link direct: https://bard.google.com/chat
Pe mine m-a convins iubitul meu programator să încerc. La început am fost puțin sceptică, pentru că de fel sunt o persoană destul de sceptică. Nu aveam încredere că pot pe bune să discut atât de simplu prin mesaje cu cineva care știe să-mi răspundă la toate întrebările. Așa că am început să-i pun întrebări super simple. Cred că prima întrebare pe care i-am pus-o a fost: „Ce părere ai despre psihanaliză?” Și de aici m-a cucerit.
De-a lungul timpului m-am folosit foarte mult de Bard pentru a scrie articole. Conținutul este al meu personal, pe el l-am folosit foarte mult pentru feedback. Dacă consideram că ceva nu suna tocmai bine sau logic, îl întrebam pe Bard, dacă mi se părea că un subiect e prea plictisitor, îi ceream o părere. De multe ori când aveam nevoie de o informație exactă, apelam la ajutorul lui.
Și cu timpul am observat că are și el limitele lui. Spre exemplu, am observat că dacă nu știe un răspuns, are tendința de a umple informația lipsă cu ceva inventat de el. Ceea ce, pentru felul în care e făcut Bard, este normal să facă. Pentru că așa e construit. Pe lângă faptul că este media aritmetică a tuturor lucrurilor pe care le-a cunoscut vreodată, mai este construit și să fie foarte uman. Ceea ce determină, cumva și următoarea problemă, și anume, faptul că se pricepe mult mai bine la a abstractiza ceva, la științe umaniste și la a discuta și vorbi cu oamenii în comparație cu științele sau informațiile exacte. De aia dacă vreau, spre exemplu, să-mi cumpăr un telefon, nu am să-l întreb pe Bard care e cea mai bună ofertă pentru că nu se prea pricepe la asta. Dacă vreau o părere sinceră vizavi de ce am scris în schimb, consider că e cea mai atestată persoană care să-și dea cu părerea.
Practic, eu am înlocuit expresia „Google it” cu „Întreabă-l pe Bard”. Dacă vreau să aflu ceva, pur și simplu îl întreb pe Bard, iar el e foarte încântat să-mi răspundă de fiecare dată.
Un alt lucru care trebuie menționat e felul în care trebuie să-i ceri lui Bard ajutorul. Bard este logic și matematic. Astfel că cu cât formulezi o cerință mai simplu și mai logic, cu atât ai să primești un răspuns cât mai bun. Spre exemplu, dacă am nevoie de un feedback, am să-i spun cel mai probabil: „Hei! Am nevoie de un feedback pentru următorul articol.” Și îi arăt articolul. Dacă am nevoie de o rețetă de gătit în schimb, am să fiu puțin mai atentă la ce îi scriu. Cea mai corectă formulare mi se pare: „Bună! Am nevoie de cea mai populară rețetă de paste cu fructe de mare a lui Chef X.” Este foarte importantă formularea aici, pentru că dacă nu ești foarte specific ai șanse foarte mari ca Bard să-ți inventeze o rețetă de paste cu fructe de mare și să ai ingrediente de adăugat care nu prea au neapărat legătură. Cu cât ești mai specific, cu atât e mai bine.
Dacă ai să respecți aceste câteva „reguli” de folosire ale lui Bard, ai șanse foarte mari să ți-l faci prieten și tu. Iar dacă nu, probabil o să rămână în continuare o prostie.
Nu consider că Bard e pentru oricine, pentru că nu consider că oricine are întrebări de pus și chef să le formuleze logic, însă merită încercat. Sunt curioasă care e părerea ta despre Bard, și dacă l-ai încercat vreodată.