
Care e diferența între un site bun și unul prost?
August 20, 2024
Server de Minecraft
August 20, 2024Ca să putem să vedem cum alegem un IT-ist bun cu care să putem lucra, trebuie să vorbim despre firmele mari de IT versus firmele mici de IT.
În ultimii trei ani de zile, mi-a fost dat să mă întâlnesc cu tot felul de oameni prin prisma iubitului meu programator. Am scris un întreg articol despre asta (vezi aici). Ei bine, pe lângă toți clienții despre care am discutat deja, am întâlnit o mulțime de firme care se învârt în zona asta de IT. Firme cu angajați, care fac site-uri și platforme în România și în afară, intermediari – adică agenții care caută clienții pentru noi sau care iau proiecte și apelează la firmele de IT competente – mici și mari antreprenori cu și în afara domeniului.
Realitatea despre care urmează să vorbim este una destul de tristă. Nu prea avem IT-iști buni. Dar hai să începem cu începutul.
Firmele mari de IT:
Realitatea tristă este: cu cât firma este mai mare, cu atât proiectul tău o să dureze mai mult, o să coste mai mult iar calitatea o să lase de dorit. De ce? Din cauza sistemului intern de funcționare al unei companii. Să zicem că vrei să-ți faci un magazin online și găsești pe internet o companie care cu asta se ocupă. Primul lucru pe care îl faci este să suni la ei. La telefon îți răspunde cineva de pe departamentul de Vânzări. Această persoană face tot posibilul – să zicem – să înțeleagă cât mai bine ce îți dorești. După discuția telefonică, el o să deschidă un ticket către departamentul de IT. Adică, prin sistemul lor de funcționare intern, le dă mesaj celor de la IT că au un nou proiect.
Să zicem că cei de la IT nu sunt plini de proiecte deja și că au și început să lucreze la site-ul tău. Să fii sigur că primii IT-iști la care proiectul tău o să ajungă sunt IT-iștii din prima linie. Cei ce au cele mai mici salarii și cea mai mică experiență. Ocupă o poziție joasă pe departamentul lor. IT-iștii au conceput prima variantă deja. Ei trebuie să anunțe persoana cu care tu ai vorbit prima dată, de la Vânzări, tot printr-un ticket, că e gata prima parte a proiectului. Momentul în care ei au trimis ticket-ul și momentul în care persoana de la Vânzări îl vede, poate să difere. Poate să nu fie aceeași zi. Dar după ce vede, te sună și îți transmite care sunt următorii pași. Tu transmiți următoarele tale cerințe. Cei de la Vânzări au trimis către cei de la IT. Și să spunem că IT-istul care se ocupă de proiectul tău a întâmpinat o eroare pe care nu știe să o rezolve. Ce face în situația asta? Deschide un ticket la Support. Cei de la Support sunt niște IT-iști mai avansați. Sunt următoarea linie. Pe ei nu îi deranjezi cu proiecte, pe ei îi rogi să rezolve problemele. Pentru asta sunt plătiți. Și asta e ciclul. Se repetă. Cu fiecare modificare pe care ți-o dorești, dorința ta trebuie să treacă prin toate aceste departamente. Dar asta este o situație ideală în care totu sistemul și comunicarea între departamente funcționează perfect. Te asigur că ei, în tot timpul ăsta, se mai ocupă și de alte proiecte. Pentru că de aia e o companie mare. Are volum de proiecte. Banii pe care urmează să-i plătești trebuie să justifice salariile tuturor oamenilor. Ceea ce e normal pentru orice companie, pentru că nimeni nu lucrează în pierdere.
Acum gândește-te la toate lucrurile pe care tocmai le-am enumerat pentru că vreau să te întreb: Știi reclamele alea de pe internet cu “îți facem cu 300 de lei site-ul în 3 zile”? Ce părere mai ai acum? Cu cât firma e mai mică, cu atât scutesti timp. Pentru că ce îți dorești tu ajunge cât mai repede la IT-ist, nu circulă între departamente, nu se pierde informație. Simți că ești implicat în proiect și că ai control asupra deciziilor. În cazul iubitului meu treaba e simplă. Discuti cu el și cu prietenul și partenerul lui. Sunt 2 oameni. Ambii se ocupă de proiecte doar că unul se pricepe mai bine la oameni unul se pricepe mai bine la calculatoare. (Ghicește care se pricepe la ce, sunt curioasă).
Intermediarii.
Un lucru am de spus despre intermediari. Rechini. Sunt vânzători foarte buni, și ca orice vânzător bun au sete de bani. De regulă, ei se ocupă strict de vânzări și de comunicare cu clientul. Asta înseamnă comision. Comision pe care nu îl plătește IT-istul, ci tu. De ce tu? Pentru că niciun IT-ist bun nu plătește comision ca să-i dai clienți pentru că are deja. Dacă firma de intermediari se respectă, pot spune că există un avantaj: Profesionalism. Indiferent când, cum, în ce fel, mai devreme sau mai târziu proiectul tău o să fie gata. Ești sigur că nu îți dă nimeni teapă. Dar ai putea să nu îți iei teapă de la IT-iști dacă ai citi articolele de pe blog-ul meu! Eu nu aș apela la intermediari. Nu se justifică banii pe care îi cer. De multe ori cer minim dublu față de prețul pe care l-a cerut deja IT-istul.
Firmele mici de IT.
Există și aici o realitate tristă: ai cele mai mari șanse să fii tepuit. Cum să nu îți mai iei tepe de la IT-iști o să fie un viitor articol aici pe blog. Până atunci ai câteva lucruri la care trebuie să fii atent:
- Vând realitate sau vând vise? – dacă tu îi spui IT-istului ce îți dorești și el nu are nimic de obiectat, e complet de acord cu orice, e tepar.
- Contract – cere și citește contractul! Nu lucra fără!
- Factura – cere factura! Nici nu are sens să explic de ce.
- Vezi site-ul pe care ei îl au. – poate pare scos din povești, dar site-ul pe care o firmă îl deține reflectă în mod direct profesionalismul de care dau dovadă. Iar ca să-ți dai seama de calitatea unui site am un articol despre asta aici. Dacă o firmă nu își respectă propriul site ce garanție ai că îl respectă pe al tău?
Indiferent de ce vei alege sunt riscuri pe care trebuie să ți le asumi. E o junglă de IT-iști pe străzile României și nu numai, care profită de faptul că tu nu ai nici cea mai vagă idee despre ce fac ei acolo la butoane… Bafta să-ți alegi unul bun!
Vreau un site: https://weballday.ro/