
Despre seria Galaxy S24
August 20, 2024
Laptopurile: Mai dure decât par
August 20, 2024Acum aproximativ doi ani și jumătate, iubitul meu programator și-a promis că nu o să se mai angajeze niciodată. Și până acum i-a reușit. A renunțat la locul de muncă pe care îl avea, tot în zona de IT, și s-a orientat full spre a-și deschide și a pune pe picioare o firmă de IT. El și cel mai bun prieten al lui au o firmă împreună și fac site-uri și platforme.
A fost o călătorie foarte lungă care i-a obligat să se dezvolte și să se maturizeze. Au plecat din punctul: „ce e aia o factură?” la „Ba, mă, hai că trec pe la tine să discutăm chestii despre TVA”. (așa a sunat o discuție între el și prietenul lui într-o dimineață).
Și e mișto. De doi ani și jumătate niciunul nu mai lucrează cu contract de muncă, ci lucrează pentru ei și pentru firma lor. Stăm acasă nonstop, dacă vrem să plecăm în vacanță putem să o facem oricând, dacă vrem să ne ducem o zi la Therme nu ne condiționează nimic… în teorie.
Pentru că în practică, toate cele menționate mai devreme s-au întâmplat fiecare câte o singură dată în acești doi ani și jumătate, pentru că în rest au trebuit să muncească nonstop. Adică, în acești doi ani și jumătate am fost de două ori la mare, o dată am plecat din țară și alta dată am fost la Therme. Atât. În rest au muncit. Inclusiv de Crăciun.
Mulți spun că programatorii fac bani, și fac. Dacă lucrează cu contract de muncă într-o companie deja existentă. Dar dacă ai plecat pe căile antreprenoriatului… pot doar să vă spun că nu am avut canapea în sufragerie vreun an și jumătate și abia abia ne-am luat una în 4 sau 6 rate. În rest am supraviețuit.
Abia după atâta muncă, ei încep să culeagă roadele muncii lor. Când îți deschizi un business, indiferent de natura lui, primul și cel mai important lucru e să-ți faci clienți. Și cu cât sunt mai mulțumiți acești clienți, cu atât îți aduc recomandări. Peste tot, recomandările sunt consecința lucrului bine făcut.
Să ai o strategie de business, iar, este foarte important. Ei au aplicat, fără să-și dea seama la început, o strategie foarte bună: au mers din aproape în aproape și au gândit mic, pas cu pas. Au început prin a face site-uri simple de prezentare, apoi magazine online, apoi au învățat alte limbaje de programare și au trecut la chestii mai avansate. În momentul de față, una dintre cele mai mari reușite ale iubitului meu a fost că a putut să lege un apel video într-una dintre aplicațiile la care a lucrat, iar la alta a reușit să creeze un sistem de licitații live.
Pentru oamenii de zi cu zi poate părea nimic și înțeleg perfect de ce, există deja aplicații care fac asta. Dacă ești programator sau IT-ist în vreun fel, e mai simplu să vezi că e cu adevărat artă ce a creat el acolo. Nu avem mulți programatori în România care să poată face asta singuri. Iar pentru cei care sunt și pot, felicitări!
În momentul de față, toate lucrurile astea s-au tradus astfel: am muncit ca să facem bani, și spuneam mai devreme că abia acum încep să culeagă roadele muncii lor, pentru că foarte natural, acest „muncim nonstop ca să facem” se transformă ușor, ușor în „banii încep să vină singuri la noi”. Pentru că datorită muncii, determinării și profesionalismului lor, au clienți care indiferent dacă au probleme sau nu, doresc să plătească servicii de mentenanță.
E destul de normal și natural să fi rupt în călcâie o perioadă de timp dacă vrei să pui pe picioare un business, indiferent de natura lui. Pentru că face parte din proces. Iar dacă ei s-ar fi dus la muncă în continuare nu le rămânea timp să se ocupe de business-ul lor. Toate lucrurile bune necesită timp și încredere, iar dacă vrei să mergi în direcția asta, îți urez multă baftă!
Nu vreau să pară că acest articol se rezumă la cât de mișto e iubitul meu programator. El e mișto, dar nu se rezumă la asta. Povestea lor – spusă foarte pe scurt – vreau să arate cât de normal e să fie foarte greu la început. Și încă e destul de greu, exact cum ar trebui să fie. Sunt avantaje și dezavantaje, depinde de fiecare ce preț e dispus să plătească.
Deci da, dacă ai o toleranță mai ridicată la risc și nu îți place să te duci la program, dar ești dispus să muncești pentru ce îți dorești cu adevărat, se merită să fii și programator cu propria firmă. Dacă îți place viața liniștită și sigură de corporație, atunci nu, nu se merită. E chiar super nasol.
Citeste si: Cele mai stupide chestii cerute de clientii nostri