Ma enerveaza reclamele de pe internet
August 20, 2024
Cum era să îmi iau țeapă?
August 20, 2024Astăzi o să vorbim despre cele mai populare țepe de pe internet și despre cum putem să ne ferim de ele.
Sunt sigură că la un moment dat și tu te-ai lovit de una din situațiile de mai jos. Iar dacă nu ai fost păcălit/păcălită te felicit. Pentru că doar eu personal am auzit zeci de cazuri în care oamenilor le-au fost furate date, conturi sau chiar bani. Uite o listă cu cele mai populare țepe pe care le-am observat de-a lungul timpului pe net:
Frauda de identitate: Exemplu: te trezești într-o dimineață că mai există un cont cu numele și datele tale. Practic altcineva se folosește de identitatea ta. Scopul? De a-ți atrage atenția pentru a-ți fura date sau/și conturi. Ce trebuie făcut? Simplu: îți aduni toți prietenii și cunoștințele și începeți să raportați contul. Ce nu trebuie făcut? Simplu: nu încerca să-ți faci dreptate intrând în vorbă cu persoana care deține contul fals, nu intra pe link-uri pe care persoana ți le dă și cel mai important e să nu crezi nimic din ce îți spune.
Frauda de investiții: Când cineva îți promite o investiție profitabilă, dar care se dovedește a fi o înșelătorie. Cu alte cuvinte: dacă sună prea bine ca să fie adevărat, cel mai probabil, aproape cu siguranță nu e adevărat! Dacă totuși ai vreo urmă de îndoială, sună-l pe băiatul care se pricepe cu calculatoarele și întreabă-l pe el. Nu lua vreo decizie pripită, te rog. Gândește-te la buzunarul tău și la banii pe care îi poți pierde degeaba!
Frauda de loterie: Când cineva îți spune că ai câștigat la loterie, dar care se dovedește a fi o înșelătorie. Din nou: Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, cu siguranță nu e adevărat! Mai ales când tu nici nu ai jucat la loto! Nimeni nu îți dă bani degeaba, niciodată. Mai ales pe internet!
Frauda de sănătate: Când cineva îți promite o vindecare miraculoasă pentru o boală, dar care se dovedește a fi o înșelătorie. Din păcate nu există medicamente minune. Cu durere în suflet îți spun că peste jumătate din medicamentele “minune” de pe internet funcționează placebo. Și aici: dacă e minunat și ai văzut pe internet, cel mai probabil nu e real.
Frauda de dragoste: Când cineva te contactează online și se preface că este îndrăgostit de tine, dar care se dovedește a fi o înșelătorie pentru a-ți lua banii sau datele personale. O înșelătorie clasică, din punctul meu de vedere, care funcționează de când lumea și Pământul. N-am ce să adaug în plus în afară de: cum nu deschizi ușa străinilor nici nu da bani străinilor de pe internet.
Dacă ai fost victima vreunei înșelătorii pe internet, ideal e să te duci la poliție și să raportezi incidentul, pentru că din păcate, din cauza rușinii, mulți nu o mai fac, sau au credința stupidă că nu e important. Ci din contră. E foarte greu să dai de un astfel de țepar pe internet, pentru că e foarte ușor să-ți pierzi urma. Dar cu cât sunt mai multe persoane care raportează asta, cu atât e mai ușor să dai totuși de mici urme lăsate de țepari.
Citeste si: Cum era să îmi iau țeapă?